kep3..jpg"Foglalkozzunk meleg, sugárzó szeretettel a gyermekekkel, s akkor ők csodára képesek.”
 /Erich Fromm/

 

 

Ingyenes gyermekrajz elemzés !

Közös beszélgetésre várlak benneteket gyermeketek rajzairól. Beszéljük meg együtt, mit üzen általuk. Szeretettel várom megkereséseiteket, a tanácsadás ingyenes.

 

Rajzokat küldhetitek e-mailen és postán. A beszélgetés történhet e-mailen, skyp-on és szóban.

 

 

A rajz elkészítésének szabályai:
12 vagy 18 színű ceruzakészlet legyen a gyermek előtt,  citromsárga, narancssárga, rózsaszín, piros, kék, barna, zöld, fekete, lila mindenképpen álljon rendelkezésre!

A gyermek döntse el, hogyan fordítja a lapot.
Legyen a rajzon nap, fa, ház, esetleg lehet családrajz is (az a legjobb, ha több rajz is van.)
A rajz alkalmazhatósága akkor jó, ha a gyermek kedvvel rajzol (ha nem szeret rajzolni, érdemes más rajzeszközöket is bevetni, pl. ujjrajz festékkel… )

Fontosak  a rajzfelvétel körülményei is, jó ha tudjuk:  mikor?  hol?  milyen célból készült?
(Például, ha az iskolában őszi hangulatban kellett festeni, akkor a színeket nem lehet értelmezni, egyértelmű lesz a barna, narancs hangsúly. Az is előfordulhat, hogy a gyermek véres jeleneteket rajzol, azért mert menő, és tetszik az iskolatársaknak, ilyenkor nem feltétlenül jelent a rajz ennél többet.)
Ne adjunk semmilyen instrukciót  a rajzolás során, bármit kérdez tőlünk a gyermek, adjunk kitérő válaszokat: tégy belátásod szerint, vagy rajzolj tetszésed szerint. Tehát ne vigyük bele magunkat a rajzba, mert esetleg úgy látjuk valami nem jó, nem helyén való. (Rajzold nagyobbra, nem jó helyen áll, színezd szebbre, miért ilyenre színezted?, hiszen nem is így néz ki, stb…) Minden úgy van jól, ahogyan ő gondolja.

 

 

  1. A rajz, mint az önkifejezés eszköze

A rajzolás a gyermek számára olyan önkifejezési eszköz, amellyel hangulatait, érzelmeit, indulatait a külső világ számára is láthatóvá tudja tenni. Véleményét a világról, önmagáról képi nyelven közli, hiszen szavakba foglalni még nem tudja. A rajzban megnyilvánul az akarati és érzelmi élete, közösségi igénye, késztetései, vagyis minden fontos elem, amely a személyiségét meghatározza. A rajz végső soron egy akaratlan önvallomás, legbelső lényének tudattalan kifejeződése.
A rajzon keresztül a gyermek tehát üzen nekünk, ha gondja van. Minél előbb látjuk és halljuk meg üzenetét, annál korábban tudunk segíteni, esetleg idejében elébe tudunk menni a nagyobb problémáknak.

 

 

  1. A gyermek nem arra kíváncsi, hogy milyen a világ, hanem megalkotja azt, amit előhív belőle

 

„A gyermek a legtökéletesebb teremtmény, mert egyedül ő tudja megalkotni saját egyéniségét. A gyermek lelke lágy viaszhoz vagy fehér papírhoz hasonló, ahová magának a gyermeknek kell belevésni a képzeteket.”
/Maria Montessori/

 

Fontos tudnunk, hogy amikor egy kisgyermek rajzol, nem a világ külső megjelenését képezi le, hanem azt, amit a látvány a lelkében kivált. A rajz, mint tevékenység a lelkében lejátszódó folyamatokat gyűjti össze, fonja egészbe és eleveníti meg a papírlapon. Ezért soha ne kényszerítsük arra, hogy másolja le a világot, mert ezzel elnyomjuk eredendő nyitottságát és rosszabb esetben felszínessé is tehetjük.

Hagyjuk őt mindig szabadon kibontakozni!

 

  1. Néhány példa, hogyan rajzolja ki élményeit, érzéseit a gyermek magából

 

kep3..jpg

 

8 éves kisfiú rajza
A Napban megjelenő narancssárga szín vibrálása jelzi, hogy ennek a kisfiúnak nagyon hiányzik az apukája.  A narancssárga sugarak apai részről nem tudják a szeretetet közvetíteni, ráadásul néhány sugár kifelé igyekszik a képből. Az anyai oldalon álló szépen kiszínezett, kidolgozott fa jelzi az édesanyához való erős kötöttséget. A fa mérete arról árulkodik, hogy ez a kisfiú nem értelmileg, hanem inkább érzelmileg közelíti meg a világot.

 


 

kep3..jpg

 

6 éves kislány rajza
A Napocska pocakja nem íves, fésűszerű alakot ölt. Amelyik gyermek így rajzolja a Napot, a szeretetet nem önmagától áradó feltétel nélküli evidenciaként éli meg, hanem úgy, hogy azért meg kell dolgozni. Fontos ilyenkor a szülőnek megfogalmaznia önmagában, hogy ne a teljesítményéért szeresse a gyermekét, hanem önmagáért. Természetesen a fenti rajz közölhet átmeneti állapot is, amikor hirtelen több feladat hárul a gyermekre (testvérszületés, iskolakezdés..). Ilyenkor érdemes többet foglalkozni vele, és elfogadóbbnak lenni irányában.


 

kep3..jpg

 

7 éves kisfiú rajza
Komoly segélykérő jeleket fedezhetünk fel ezen a rajzon. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy miért rajzol egy hétéves kisfiú fekete házfalat? Hiszen annyi vidám szín közül  választhatott volna!  Ráadásul most annyira el van keseredve, hogy azt gondolja magáról, már nem is szeretik.  A házfal is hiányzik, rettenetesen nagy szüksége van most a szüleire, mert nagy bajban van.  Ha kinyitjuk az ajtót, összedől a ház, tehát nehéz most őt megközelíteni, nagyon érzékeny az emberi kapcsolatokra, sebezhető és az összeomlás szélén áll.

 

 

"A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak."
Hodding Carter

 

 

« Főoldal

vissza a lap elejére>>

 

 

 

 

 

 

 

 

Lakner Tünde
asztrológus-

grafológus

Telefon
70/338-4110

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden jog fenntartva © Arkánum 2010